Steunpuntoos

De ballooncontract bij autolening

Sep
10

Je wilt een nieuwe aanschaffen, maar hebt niet genoeg geld om hem contant aan te schaffen. Je hebt dan de keuze uit twee mogelijkheden. Ten eerste kan je eervoor kiezen om te gaan sparen of de aanschaf van de auto te laten financieren. Kies je ervoor om je auto te laten financieren weet dan ook dat er verschillende kredietformules worden aangeboden. De banken zullen je veelal een lening op afbetaling aanbieden, terwijl kredietmaatschappijen die verbonden zijn aan een automerk je 3 opties zullen voorhouden. Je kunt kiezen uit de lening op afbetaling, een verkoop op afbetaling of een special variant op de lening of verkoop op afbetaling. Tenslotte kan je ook terecht bij de kredietmakelaar die je een lening op afbetaling zal aanbieden.

buying-carDe lening op afbetaling is lening waarbij je een krediet krijgt aangeboden zonder dat je daarvoor een voorschot hoeft te hebben. Afhankelijk van de leningsovereenkomst zul je regelmatig hetzij maandelijks, driemaandelijks, halfjaarlijks of jaarlijks een vast bedrag moeten aflossen tot je de lening in zijn geheel hebt afgelost. Dit bedrag bestaat uit een aflossingsbestanddeel en intrest.

Bij de verkoop op afbetaling zal je een voorschot op het leenbedrag moeten neertellen. Tevens is er aan deze lening een minimaal en maximaal leenbedrag gekoppeld tussen 2.500 en 50.000 euro. Wel is het zo dat de maandelijkse termijn zelf kunt bepalen.

Een bijzondere vorm op bovenstaande kredietvormen is het “ballooncontract”. Deze kredietvorm wordt je meestal aangeboden bij je zoektocht naar een geschikte autofinanciering. Bij deze lening betaal je het krediet dan terug in kleine maandelijkse bedragen en 1 groot bedrag op het einde van het contract. Het kan zich dan voordoen dat je op het moment dat je het groot bedrag niet voor handen hebt. Om jouw tegemoet te komen geven de kredietverstrekkers je de volgende  opties om het bedrag te betalen:

  • Je betaalt het bedrag door de auto terug te geven
  • Je betaalt het bedrag door de auto terug te geven en koopt een andere auto die je eventueel opnieuw financiert.

Indien je ervoor kiest een van deze opties te benutten heb je ten voordele dat je altijd met een relatief nieuwe auto kan rijden. Daartegenover staat wel dat je altijd aan het afbetalen bent.

Tot slot willen wij je erop attenderen om bij het aangaan van de ballooncontract de nodige aandacht te vestigen op de volgende punten:

  • Neem de voorwaarden over het gebruik van de auto goed door. Het kan zijn dat er in het contract is opgenomen hoeveel kilometers je maximaal mag rijden zonder extra te betalen.
    • Let ook op met reclame voor een autokrediet die de kleine maandbedragen in de verf zet, dikwijls gaat het dan om een ballooncontract.
    • De verkoper mag je niet vragen om vooraf een bedrag te betalen zolang de kredietovereenkomst niet door jou is ondertekend.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *